Isnin, 15 Jun 2009

Kurma,Kismis,Madu & Sebab Utama Lelaki Ditarik Ke Neraka Oleh Wanita!


Sabda Rasulullah s.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isterikamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma,nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar,bersopan santun serta cerdas pemikirannya.

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah amat baik sekali jikapuan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akanmemudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma jugadicalitkan sedikit di lelangit bayi.Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkannabi Isa a.s.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakanmakanan Rasullullah s..a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserangkencing manis.Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puanjauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianyamengandungi banyak khasiat.


1) KURMA:
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akanmenyebabkan penghuninya kurang sihat".Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamilsebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknyamenjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasaldari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baiksebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihirdan tidak diganggu setan".Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurmayang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

2) KISMIS:
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpapenyakit kecuali kematian".Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapatmenghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir,menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkanletih".

Imam Ali a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka diatidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".Imam Ali a.s. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkanpenyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa".Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapatmenghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

3) MADU:
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan denganniat melakukan nasihat Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari77 penyakit".Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuathendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana diadapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalamdada".Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madudan menjadikannya sebagai ubat dari rasa ngeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: "Madu adalah ubat dari segalapenyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir danmembersihkan hati".Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s.., beliau bersabda: "Rasul saw sangatmenyenangi madu".Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Biasakanlah dirimumemperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka olehwanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dantidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya:
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannyadidunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajarsolat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidakmenutup aurat.

Tidak cukup kalau dgn hanya memberikemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anakperempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutupaurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, makabersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya:
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul!bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangankaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang ygalim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, makadia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteritercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kaumenjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akansehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya:
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kebahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanyamementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaranIslam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s;Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu,dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabk andiakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dantidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya:
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan ygharam disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah,mengata dan sebagainya.. .maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jikatersalah atau terlupa..... krn ibujuga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia drmenjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadipenemannya.)

Lihatlah.... .betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malahdiakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelarayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimanabahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu. ..."

*Semoga Berguna Untuk Kita Renungkan Bersama.....

2 comments:

IxoR@ berkata...

Info yg bagus...

Thanks.

Adi Putra berkata...

ermm........thanks,mudah2an ianya berguna untuk kita