Rabu, 2 Disember 2009

Create Your Own Website


Waduh-waduhhhh....sudah lama ya aku ngak update Laman Nuraniku ini.. Oic! jadi endon ler plak..
Sebenarnya bukan mudah ya bagi kita untuk jaga serta kawal setiap blog-blog yang sememangnya kita jaga.. ahak! macam mana tue... apa-apa pun sebenarnya itu semua tak ada kena mengena dengan tajuk kali ini cuma ada sangkut sikit-sikit jaaa.... disebabkan kesibukkan yang melampau-lampau dan di kesempatan masa yang sesuntuk ini aku cuba luangkan sedikit demi masa untuk aku menceritakan pengalaman hidupku sepanjang aku di kursus pembinaan laman web (basic) di JMTi (Japan Malaysia Technical Institute).

Acara Makan Buta...Hahaha

Kursus dijalankan dari 7-8 & 14-15 November 2009 bertempat di Makmal KUNX-Level 3 JMTi dengan jumlah peserta seramai 16 orang dari pelbagai syarikat-syarikat swasta yang bersama-sama  mengambil peluang yang diberikan bagi mempelajari sedikit sebanyak tentang ilmu pembinaan laman web.. Walau ianya hanyalah sekadar basic namun apa yang kami dapat daripada program ini bukan sahaja ilmu tetapi muafakat serta ukhwah daripada kesemua peserta dan pensyarah JMTi yang sememangnya sporting + sempoi...hahaha,spark baii.....


 Dengan Penuh Keyakinan Dan Iltizam Yang Tinggi..
Jarang-jarang kalinya kursus yang aku sertai akan meninggalkan kesan yang agak ketara, walau pun cara penyampaian daripada tenaga pengajar kami agak laju + deqaih namun ianya sedikit pun tidak melunturkan semangat kami untuk menimba ilmu daripada kedua-dua tenaga pengajar kami iaitu Encik Razman dan Encik Khairi..terima kasih sensei......
 Ni La Muka Otai-Otai Kami,Cik Razman(kiri) & Cik Khairi (kanan)

Kelas kami bermula pada 7 November dan berakhir pada 15 November 2009 dari 8.30 pagi hingga lah ke 5.00 petang. Pada hari pertama, kami diajar bagaimana mengenal code-code atau coding HTML dan Java Script..fuhh! memang gila betoi,apa menatang ntah namuan aku try gak laaa...nasib baik dapat sensei (guru) yang sempoi leh tunjuk step by step tuk faham basic macam mana nak coding TML tu..kalau biaq kat aku,pakai jahanam la alamatnya.....

Tahniah-Tahniah..hehe
Pada hari kedua kami ditekankan dan ditunjuk bagaimana membina laman blog sendiri dan yang agak lucu aku pulak yang dijadikan roll model kerana aku dah ada blog, macam mana la depa tauu..aduiiii,siap kena ajaq plak tue...tapi depa taktau aku pun main terjah jaa.. hahaha...apa-apa pun sekali lagi memang menarik namun ianya hanyalah seketika, disebabkan tugas serta tanggungjawab dan amanah yang telah diletakkan di kedua bahu aku untuk menjaga seni warisan bangsa aku terpaksa menamatkan kelas pada hari itu dengan lebih awal kerana ada jemputan Persembahan Pencak Silat di Dewan Jubli Perak,Sungai Dua Pulau Pinang bagi meraikan majlis walimatulurus adinda salah seorang Jurulatih aku.

Sijil Penyertaan  Dari JMTi Sebagai Tanda Tamat Kurus

Pada hari ketiga 14 November kami diberi penekanan bagaimana untuk menginstall dan menggunakan program Apache, My Sql Essential dan PHP apa ke benda ntah...tapi yang penting happy dengan telatah tenaga pengajar serta kawan -kawan yang fully-nya happening sangat. Inilah pertama kalinya aku diberikan masa untuk mempelajari serta mengetahui serba sedikit secara asasnya bagaimana seseorang webmaster menghasilkan sesebuah laman web sama ada untuk persendirian,persatuan atau pertubuhan dan sebagainya.

 Bergambar Bersama-Sama Kawan-Kawan & Sensei...

Pada hari terakhir 15 November kami diberi ruang untuk memperaktikkan apa yang kami pelajari selama kami di JMTi, syukur alhamdulillah walau tidak sebaik para webmaster yang sudah profesional namun kami akhirnya berjaya juga membangunkan sendiri laman dengan corak serta cara kami yang tersendiri dengan bantuan serta tunjuk ajar yang tak jemu-jemu daripada kedua-dua tenaga pengajar kami. Terima kasih yang teramat sangat kepada Encik Khairi dan Encik Razman dari JMTi, yang kedua-duanya memang sporting abes.. Semoga segala ilmu yang kami pelajari akan dapat kami gunakan dengan sebaik mungkin....insya'Allah..


2 comments:

maiyah berkata...

bleh mnta tlg adik nak wat it bisnes nih :D

Adi Putra berkata...

ermmm....hehehe,ye ke kak,pakai jahanam la kalau sy yg buat nanti..